Ananas Yetiştiriciliği İstekleri
23 Temmuz 2024

Ananas Yetiştiriciliği İstekleri

Ananas Yetiştiriciliği

Ananas, tüm dünyada hem meyve olarak hem de meyve suyu olarak tercih edilen bir tropikal meyvedir. İçerdiği yüksek kalsiyum oranı, A ve B vitaminleri, demir ve fosfor mineralleri nedeniyle önemli bir besin kaynağıdır. Ananasın anavatanı Amerika kıtasında, özellikle Brezilya ve Paraguay olduğu düşünülmektedir. Ancak ticari açıdan değerli bir ürün olduğundan, tropikal ve subtropikal bölgelerde de yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. En önemli üretici ülkeler arasında Hindistan da bulunmaktadır. Ananas yetiştiriciliği bazı özel koşulların sağlanmasını gerektirir.

Ananas Yetiştiriciliği İçin Gerekli Şartlar

İklim İstekleri: Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerindeki ılıman ve nemli hava koşulları, ananas yetiştirmek için oldukça elverişlidir. Yoğun yağış alan bölgelerde ananas verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Yıllık ortalama 1500 mm yağış alan yerler tercih edilmelidir. Havanın nemi ve sulama koşulları da göz önüne alınmalıdır. Hem deniz kıyısına yakın bölgeler hem de iç bölgeler bu koşullara uygun olabilir. Ananas deniz seviyesinden 1500 metreye kadar yüksek yerlere ekilebilir. Meyvenin gelişme sıcaklığı için 15-32 derece yeterlidir. Sürekli gölge alan yerler, düşük sıcaklık, yetersiz güneş ışığı ananaslara zarar verebilir.

Toprak İstekleri: Çok yıllık bir bitki olan ananas, humus bakımından zengin, derin bünyeye sahip ve drenajı iyi toprakları tercih eder. Kumlu, ağır ve hafif özellikteki topraklarda pek iyi yetişmez. Hafif kumlu topraklarda verim erken zamanda olur, ancak başlar daha küçük kalır ve bu verimin düşmesine neden olur. Bu tür topraklara ananas ekilirse, sulamaya çok önem verilmelidir. Ağır topraklarda ise kökler fazla hava alamadığından çürüme olabilir. Toprağın pH değerinin 5,5-6 olması gerekir. Organik madde oranı da %2 kadar olmalıdır. Güneye bakan yamaç yerlerde havanın erken ısınması nedeniyle rahatlıkla ananas yetiştiriciliği yapılabilir.

Arazi Hazırlığı ve Dikim

Öncelikle toprağın iyice sürülerek, pulverize yapılmalıdır. Ananas yetiştiriciliğinde toprak uzun zaman kullanılacağından, plantasyon yapılmadan önce arazi derin işlenmelidir. Bundan sonra toprak birkaç gün havalandırılmalı ve inceltilerek dikim yerleri hazırlanmalıdır. Drenaj kanalları yeterli olmalıdır. İyi yağış alan yerlerde hektar başına dikim sıklığı 40.000-44.000 olabilir. Yağışın az olduğu serin yerlerde ise 63.000-64.000 dikim sıklığı olabilir. İyi verim almak için ananaslara iyi bakım yapılmalı, gübreleme ve ilaçlama doğru olmalıdır.

Ekim ve Bakım

Ananas üretimi tohumla ya da bitkinin kök ve boğazlarındaki dip sürgünlerinden yapılabilir. Dip sürgünleriyle üretimde, bitkinin özelliklerini taşıyan sürgünler kullanılır. Çoğaltma genellikle vegetatif yolla yapılır. Tohumla ananas yetiştiriciliği yapılacağı zaman önce fidelerin yetiştirilmesi gerekir. Tohumlar Mart ve Nisan aylarında saksıya ya da tüplere ekilerek fide olarak yetiştirilir ve ertesi yıl ekilir. Ekim için en uygun dönem sonbahar ya da ilkbahardır. Sulama ise her zaman yapılabilir. Ahır gübresiyle 15-20 cm derine dikilen fideler iyi bir bakımla yetiştirilirse, sağlıklı ürünler elde edilir. Sulama için damla sulama sistemi daha iyidir. Ağır topraklarda ananasın fazla sulanmaması gerekir, aksi takdirde köklerde çürüme meydana gelir. Gübrelemede azot ve potasyum içeren gübre kullanılmalıdır ve bunu yıl içinde 2-3 defa vermek gerekir.

Hasat ve Sonrası

Ananas yetiştiriciliğinde her ananas bitkisinin sadece bir meyve verdiği bilinmelidir. Hasat için meyveler uzak yerlere gidecekse %75-80 olgunluk aranmalıdır. Bitkiden tek meyve alınacağı için hasadın özenle yapılması önemlidir. Eğer meyve zedelenirse, hemen çürüme başlar. Lezzet ve renk kalitesi için meyvenin bitkide tam olarak olgunlaşması gerekir. Erken hasat yapılırsa, meyvede ağaçsı hamur gelişme riski bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ananas Tarlası

Ananas Tarlası

Ananas Fidesi Nasıl Yetişir?

Ananas Fidesi Nasıl Yetişir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ananas Detoksu Nasıl Yapılır?

Ananas Detoksu Nasıl Yapılır?

Ananas Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ananas Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Ananas Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Ananas Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Ananas Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebeklere Ananas Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ananas Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ananas Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ananas Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Ananas Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ananas Yetiştiriciliği İstekleri

Ananas Yetiştiriciliği İstekleri